13 Aralık 2016 Salı

Bipolar Bozukluk (Manik Depresif Hastalık - İki Uçlu Bozukluk)

Roller Coaster © Bastos @ fotolia.com
Bipolar bozukluk nedir, nedenleri nelerdir? Önceleri Manik depresif bozukluk veya manik depresyon adıyla bilinen, öz Türkçesi iki uçlu duygulanım bozukluğudur.

Bipolar hasta insanlar hayatın çok karanlık dönemleri depresif fazlar depresyon ve çok duygusal yüksek evrelere eğilimi vardır.İleri geri, bu iki kutup arasında dalgalanma yaşarlar.
Etkilenenlerin bazı kısmında öforik enerji dolu ve yüksek ruhları vardır, ek olarak, genellikle yüksek risk iştahı ile ilişkilidir.
Her iki fazda her iki aşamaları aşmak için tıbbi tedavi denenemek insan sağlığı için çok zararlı olabilir.

Terapide, lityum gibi yanında psikoterapi eşliğinde eski ilaçlar kullanılır. Tahminen Dünyada 2 milyon Alman'da bipolar bozukluk tespit edilmiştir. Sosyal ve günlük yaşamda bu rahatsızlığı yaşayanlar doğrudan konuşaması mümkün olmuyor.

İlave yapılacak psikoterapi bipolar bozukluk ve nedenlerini ortaya çıkarmakta yardımcı olabilir.

Birkaç mağdurun hastalığın farkında oluyor ve eğitimli bir hekim veya psikolog kontrolunde sosyal ve günlük hayata uyum sağlamaya çalışıyor.

Bu hastalığın tanısını koyan ve hedefi tedavi olan büyük ölçüde hastalığın seyrini iyileştirebiliyor. Bipolar bozukluk dodtorlarının ifadesi ile 2000 yıldan beri mevcut, halkın eğitilmesinin ise hala emekleme döneminde olduğu görüşümdeler.