14 Aralık 2016 Çarşamba

Mutsuzluk Nedir ve Nedenleri Nelerdir

Mutsuzluk insanlarda kronikleşirse başa çıkması zaman alabilir. En küçük şeyleri bile gözümüzde büyütürüz. Havaların bozuk olması, yanakta çıkacak küçük bir sivilce bile mutsuz olmaya yetebilir. Fakat bazen hayatımızda karşımıza çıkan büyük olaylarda mutsuz olmamıza neden olmaktadır. Sevdiklerimizin bize ihaneti, mutsuz giden evlilik, planlanan işlerin başarısızlıkla sonuçlanması, sevdiklerimizi kaybetmemiz, büyük maddi kayıplar, yakınımızın veya kendimizin hastalanması bir şekilde mutsuz olmamıza neden olmaktadır.

Depresyon, kişinin düşüncelerini, davranışlarını, duygularını ve esenlik duygusunu etkileyebilecek düşük ruh hali ve aktiviteden veya ilgisizliğin nefret ettiği bir durumdur.

Depresyona maruz kalmış insanlar acı, endişeli, boş, umutsuz, çaresiz, değersiz, suçlu, sinir bozucu, kızgın utanmış veya huzursuz hissedebilirler. Bir zamanlar keyif verici, iştahsızlık veya aşırı yeme deneyimine sahip, konsantrasyon sorunları yaşayan, ayrıntıları hatırlayan veya kararlar alabilen, ilişki güçlüğü yaşayan ve düşünebilir, denemeye veya intihar girişiminde bulunan faaliyetlere ilgi kaybedebilirler. Uykusuzluk, aşırı uyku, yorgunluk, ağrı, sızlanma, sindirim sorunları veya azalan enerji de olabilir.

Depresif ruh hali, majör depresif bozukluk gibi bazı psikiyatrik sendromların bir özelliğidir, fakat uzun vadede devam etmediği sürece, ölüm, bazı bedensel rahatsızlıkların semptomları gibi yaşam olaylarına normal bir tepki olabilir Veya bazı ilaçların ve tıbbi tedavilerin bir yan etkisi. Bir DSM teşhisi, depresyonun bir bölümünü (veya 'durumu'), kişiliğinin bir parçası olarak birilerinin deneyimleyebileceği alışılmış (veya 'nitelik') depresif belirtilerden ayırır.

Mutsuzluk

Birde psikolojik nedenleri vardır mutsuzluğun. İnsanlara olan güven kaybı ve geçmişte yaşanılmış bir kötü tecrübe insanları psikolojik olarak mutsuzluğa sürüklemektedir. Yukarıda da bahsettiğim gibi küçücük şeyleri insanların kafasında büyütmesi, dünyanın her yerinde zaman zaman medyada gelen olumsuzlukların onun başına geldiğinde, sanki sadece onun başına geliyormuş gibi algılaması ve büyütmesi, insanların adeta onu mutsuz etmek için uğraşıyorlarmış gibi algılamasına ve psikolojik olarak mutsuz olmasına neden olmaktadır.
İnsanoğlu duygusal bir varlıktır. Kimi olaylara karşı güçlü olabilmekteyken, kimi olayların karşısında aciz kalmaktadır. Kimi zaman basit olabilmekteyken bazen de karmaşıktır insanoğlu. Çevresinde olup biten karmaşıklarla çatışmalar yaşarken, bu çatışmaların içerisinden sıyrılabilecek kadar da güçlüdür. Mutsuzluk ise onun güçlü iradesini zayıflatan ve karşılaştığı sorunlar karşısında pes etmesine neden olan duygusal çöküntü halidir.
Genellikle kapalı yerlerde uzun süre kalmak, kendini bir işe veya amaca fazlaca kaptırmak, uzun süre yalnız kalmak mutsuzluğu tetikleyene nedenlerdendir. İnsanların sık sık gezintiye çıkması, doğa yürüyüşü düzenlemesi, toplu etkinliklere katılarak farklı insanlar tanıması mutlu olmalarını sağlayacaktır. Burada önemli olan insanın kendisinin de mutsuzluktan kurtulmak için uğraşmasıdır.