14 Aralık 2016 Çarşamba

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktif Nedir Nedenleri Nelerdir

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB), nörogelişimsel tipteki zihinsel bir bozukluktur. Dikkat edilmesi gereken problemler, aşırı aktivite veya kişinin yaşına uygun olmayan davranışı kontrol etme zorluğu ile karakterizedir.Bu semptomlar altı ila on iki yaşına kadar başlar, altı aydan daha uzun süredir bulunur ve en az iki ayar durumunda (okul, ev ya da dinlence aktiviteleri gibi) sorunlara neden olur.DEHB genellikle yetişkinliğe, sosyal, akademik ve mesleki işlevselliğin bozulmasına neden olarak devam eder.Çocuklarda, dikkat edilmesi gereken sorunlar okul başarısının zayıflamasına neden olabilir.Özellikle modern toplumda bozulmaya neden olsa da, DEHB olan birçok çocuk ilginç buldukları görevler için iyi bir dikkat süresi yaşamaktadır.

Çocuklarda ve ergenlerde en çok çalışılan ve teşhis edilen zihinsel bozukluk olmasına rağmen, kesin nedeni çoğunlukla bilinmemektedir.DSM-IV kriterleri ile teşhis edildiğinde çocukların yaklaşık% 5-7'sini, ICD-10 ölçütleri ile teşhis edildiğinde ise% 1-2'sini etkiler.Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 2013'ten bu yana yaklaşık 39 milyon kişiyi etkilediğini tahmin ediyor. [11] Oranlar ülkeler arasında benzerdir ve çoğunlukla teşhisine göre değişir.DEHB, erkeklerden kızlarla karşılaştırıldığında yaklaşık üç kat daha sık teşhis konur, ancak bozukluk belirtileri kızlardan farklı olduğu için kızlarda sıklıkla gözden kaçırılır.Çocukluk çağında teşhis konan kişilerin yaklaşık% 30-50'si yetişkinliğe kadar semptomlar göstermeye devam eder ve yetişkinlerin% 2-5'inde durum mevcuttur.Durum, diğer bozuklukların yanı sıra halen normal aralıkta olan yüksek seviyeli faaliyetlerden ayırt edilmesinin zor olduğunu söyleyebilir.

Hiperaktif Çocukların Özellikleri Nelerdir?
  • Dikkat eksikliği ve aşırı hareketlilik belirtilerinin dış uyaranlara bağlı olmadan geliştiği görülür.
  • İlgileri kısa süreli olduğu için çabuk sıkılıp başladığı bir işi yarım bırakırlar.
  • Yaşıtları ile veya kardeşler ile ilişki sorunları görülür.
  • Saldırgan davranışlar yaparlar.
  • Heyecan ve adrenalin arayan davranışları vardır.
  • Hayallere dalma ve koordinasyon eksikliği görülmektedir.
  • Çocuk çok hareketlidir, olduğu yerde duramaz. Oturduğu yerde uzun süre duramaz hemen kalkar.
  • Kendilerini kontrol etmelerindeki güçlük nedeniyle nerede durmaları gerektiğini bilemezler. Korkusuzca davranmaları çeşitli tehlikelerle karşılaşmalarına neden olur.
  • Tehlikeyi kavrayamaz, birden atılır. Soru bitmeden cevap verir, konuşma aralarına girer. Başladığı bir işi bitiremez.
  • Dikkat eksikliğinden dolayı dersleri anlayamaz. Okul hayatında başarısızlık görülür.
Hiperaktivite Tedavisi ve Önemi

Hiperaktiviteden şüpheleniliyorsa hiç paniğe kapılmadan uygun bir teşhis için uzman doktora danışılmalıdır.
Hiperaktif

Bunun bir rahatsızlık olduğu ancak çözülebilir bir problem olduğu bilinmelidir. Sevgi, saygı ve şefkat ile hiperaktif çocuklar a diğer sağlıklı çocuklara yakın bir büyüme ve gelişme gösterebilirler. Genelde aileler de ilaç kullanımını alışkanlık yapacağı zannedilir ve ilaç kullanmaktan kaçınırlar. Oysa ilaç kullanmak alışkanlık yapmaz. İlaç kullanması gerektiği halde ilaç almayan çocuklarda bu rahatsızlık ilerleyerek madde kullanımı gibi daha kötü alışkanlıklara sebep olabilir. Bundan dolayı uzman doktorun önerdiği tedavi uygulanmalıdır.

Bu çocukları ortama uydurmak zordur ama ortam bu çocukları kabul etmeli ona göre davranılmalıdır. Onlara kural koyarken uzman önerisi göz önünde tutularak anlayışlı bir şekilde davranılmalıdır. Hiperaktivite teşhisi koyulduktan sonra hekim, aile ve öğretmen birlikte bir tedavi stratejisi belirlemelidir. Aile ve öğretmenin yaklaşımı da en az uzman hekimin tedavisi kadar önemlidir. Hiperaktif çocuğun öğrenme stratejisi diğer çocuklardan farklıdır. Bu çocuklarda dikkat eksikliği göz önünde tutularak, onların da katılımını sağlamak eğitim materyalleri kullanarak dikkatini çekmek gibi yöntemler kullanılabilir. 

Bu zorlu süreçte elbette ki en büyük zorluk ve sabır gerektiren görev anne ve babaya düşmektedir. Çocuğa karşı bir anlık öfke iyileşme sürecini etkileyeceği için oldukça sakin ve sabırlı olmalıdırlar. Çocuğun sinirlenip kontrolden çıkacağını anlayınca ona derin derin nefes almasını söylemek aynı zaman da kendisi de yaparak örnek olmalıdır. Birlikte yürüşe çıkmak, oyunlar oynamak yanında olduğunu hissettirmek gerekir. Çocuğun odasını açık renklerde boyamak, dikkatini dağıtacak fazla eşya koymamak gerekir. Çocuğu günlük tutmaya teşvik etmek, hissettiklerini özgürce yazmasını sağlamak gerekir. Hiperaktif çocuklarda beslenme de son derece önemlidir. Özellikle tatlı ve kalorisi yüksek gıdalara dikkat edilmelidir. Dengeli ve düzenli bir beslenme programı uygulanmalıdır.