13 Aralık 2016 Salı

Tükenmişlik sendromu ve Nedenleri

Streichholz © VRD @ fotolia.com
Tükenmişlik sendromu oldukça yaygın görülen bir durumdur. Çalışan kişilerin %80’i iş yaşamlarının bir noktasında tükenmişlik sendromuna yakalanabilmekte.

Ancak bu durum birdenbire gelişen bir durum değil, yavaş yavaş gelişiyor , bazı faktörlerle besleniyor. Ortaya çıktıktan sonra da kişinin ruhsal dengesini bozuyor, iş- aile- sosyal yaşantıda önemli gedikler açılmasına neden olabiliyor.Kendinizi sürekli yorgun hissediyor musunuz Enerjinizin hızla tükendiğini, ancak yerine aynı hızla koyamadığınızı mı fark ettiniz?Önünüzü göremeyecek kadar yoğun mu çalışıyorsunuz?

Belli bir nedeni olmaksızın kendinizi huzursuz mu hissediyorsunuz? Üzerinizdeki baskılar nedeniyle duygularınızda hızlı değişmeler oluyor mu? Hiçbir şey yapamayacak kadar isteksiz ve halsiz misiniz? İş yerinizde etrafınıza bir bakın. Bazı çalışanlar daha coşkuyla çalışırken diğerlerinin pili bitmiş gibi mi? Ya siz...Stres ve yoğun çalışma temposunun etkilerini eskiye oranla daha fazla hissediyor musunuz? Yatağa yapıştığınızı, işe gitmemek için bahaneler bulmaya çalıştığınızı fark ediyor musunuz?

İş yaşamıyla ilgili eski coşkunuzu yitirdiğinizi, işe giderken yol boyunca geri geri gittiğini hissediyor musunuz? Yoğun baş ağrıları çekiyor musunuz?
 Bu soruların hepsine ya da çoğuna evet diyorsanız ;
• İş temponuzu düşürmeyi deneyin
• İş saatleri içinde kısa ancak sık aralıklı molalar vermeye çalışın
• Yemek ve uyku saatlerinizi düzene koyun
• Tatile gitmeye gayret edin
 Bu tür hastaların maalesef uyuşturucu bağımlılığı,uykusuzluk, depresif ve intihar girişimleri yüksek ihtimalle başvurduğu olaylardandır.