13 Aralık 2016 Salı

Sosyal Fobi Nedir ve Nedenleri Nelerdir


Sosyal fobi olarak da bilinen sosyal anksiyete bozukluğu (SAD), bir veya daha fazla sosyal ortamda önemli bir korkuya neden olan anksiyete bozukluğudur ve bu da yaşamın en azından bazı bölümlerinde ciddi sıkıntıya ve işlevsizliğe neden olmaktadır. Bu korkular başkalarından algılanan ya da gerçek incelemelerle tetiklenebilir.
Kendimizin veya bir yakınımızın sosyal fobisi olup olmadığını anlamak istiyorsak belli başlı bazı belirtilere bakmamız gerekir. Bu belirtiler genel olarak:
Sosyal Fobi
  • Gözlendiği sırada bir iş yapamamak
  • Kalabalıkta rahat davranamamak
  • Topluluğa karşı konuşamamak
  • Umumi yerlerde yemek yiyememek
  • Alınan malın geri iade edilmesi, herhangi bir durumdan memnuniyetsizliğini dile getirmek, vs. durumlardan çekinmek ve bu huy yüzünden bahsedilen durumlarda hakkını arayamamak
  • Evde misafir ağırlayamamak veya misafirliğe gidememek
olarak sıralanabilir.


Fiziksel belirtiler genellikle aşırı kızarma, aşırı terleme, titreme, çarpıntı ve mide bulantısı içerir. Hızlı konuşma ile birlikte kekeleme olabilir. Panik ataklar, şiddetli korku ve rahatsızlıklar altında da gerçekleşebilir. Bazı hastalar sosyal olaylarda korku ve inhibisyonu azaltmak için alkol veya diğer ilaçları kullanabilir. Özellikle teşhis edilmemiş, tedavi edilmemiş veya her ikisi birden, bu şekilde sosyal fobi olanların kendine ilaç vermesi yaygın bir durumdur; Bu, alkolizm, yeme bozuklukları veya diğer madde bağımlılığına yol açabilir. BAD, bazen "bireylerin hastalıklarını karşılamak için önemli yaşam tercihleri ​​yapıyor" olduğu "kayıp fırsatların hastalığı" olarak adlandırılır. yönergelerine göre, sosyal kaygı bozukluğunun temel tanı ölçütleri dikkatin odağı olma korkusu ya da utanç verici ya da küçük düşürücü, kaçınma ve kaygı belirtileri gibi davranma korkusu Sosyal anksiyete bozukluğunu taramak ve kaygı şiddetini ölçmek için standart derecelendirme ölçekleri kullanılabilir.

Sosyal anksiyete bozukluğunun ilk sıralı tedavisi, sadece tedaviyle ilgilenmeyen kişilerde önerilen ilaçlarla yapılan bilişsel davranışçı terapi (CBT) 'dir. TCMB, bireysel ya da grup halinde gönderilen sosyal fobinin tedavisinde etkilidir. Bilişsel ve davranışsal bileşenler, düşünce kalıplarını ve fiziksel reaksiyonları kaygı uyandıran durumlara değiştirmeye çalışırlar. Sosyal anksiyete bozukluğuna verilen dikkat, 1999 yılından bu yana tedavisi için ilaçların onaylanması ve pazarlanması ile birlikte önemli ölüde artmıştır. Önerilen ilaçlar, seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI'lar), serotonin-norepinefrin geri alım inhibitörleri (SNRI'ler) ve monoamin oksidaz inhibitörleri (MAOI'ler) gibi çeşitli antidepresan sınıfları içerir. Diğer yaygın olarak kullanılan ilaçlar beta blokerler ve benzodiazepinlerdir. En sık görülen anksiyete bozukluğudur ve hayatının bir noktasında etkilenen insanların% 10'u kadardır.