14 Aralık 2016 Çarşamba

Uykusuzluk Nedir ve Nedenleri Nelerdir

Uykusuzluk, uykusuzluk olarak da bilinir, insanların uyku problemi yaşadığı bir uyku bozukluğudur. Uykuya dalmakta güçlük çekebilir veya istenildiği kadar uykuda kalabilirler.Uykusuzluk tipik olarak gündüz uykusuzluk, düşük enerji, sinirlilik ve depresyondaki ruh halidir. Motorlu taşıtlarda çarpışma riskinin artmasına ve odaklanmaya ve öğrenmeye neden olan sorunlara neden olabilir. Uykusuzluk günler veya haftalar veya uzun vadede bir aydan uzun süren kısa süreli olabilir.

Uykusuzluk bağımsız olarak veya başka bir sorunun sonucu olarak ortaya çıkabilir.Uykusuzluğa neden olabilecek durumlar arasında psikolojik stres, kronik ağrı, kalp yetmezliği, hipertiroidi, mide ekşimesi, huzursuz bacak sendromu, menopoz, bazı ilaçlar ve kafein, nikotin ve alkol gibi ilaçlar yer alır.Diğer risk faktörleri, gece vardiyaları ve uyku apnesi.Tanı, uyku alışkanlıklarına ve temel nedenleri araştırmak için yapılan incelemelere dayanır. Altta yatan uyku bozukluklarını aramak için bir uyku çalışması yapılabilir.Tarama iki soru ile yapılabilir: "uykusunda güçlük çekiyor musunuz?" Ve "düşmek veya uykuda zorluk çekiyor musunuz?"

Uykusuzluğa sebep olan nedenler nelerdir?
Psikiyatrik hastalıklar: Kronik uykusuzluklar başta olmak üzere çekilen uykusuzlukların yarısı bu nedenle yaşanmaktadır. Psikiyatrik hastalığın tedavi edilmesiyle, uykusuzluk sorunu ortadan kalacaktır.
Uykusuzluk

Huzursuz bacak sendromu: Kadınlarda daha fazla görülen bu durum bacaklardaki hareketle hafifleyen uyuşma ve ağrı görülmesidir. Şikayetleri uykusuzluk daha fazla arttırır. Bunlarla birlikte demir eksikliği, böbrek yetmezliği, artrit gibi şikayetler de görülebilir.  
Sirkadiyen ritim bozuklukları: İnsan vücudunun biyolojik saatinin gerçek saatle uyuşmadığı hastalık gruplarıdır. Hastalar uygun koşullarda uykusuzluk çekmekte, uygun olmayan koşullarda uyumaktadırlar. Vardiya sistemiyle çalışanlarda ve uzun sürelerde seyahat eden kişilerde oldukça yaygındır.
İlaçlar ve nörolojik bozukluklar: Parkinson, Alzheimer hastalıkları gibi rahatsızlıklar uykusuzluk nedenleridir. Hastanın kullanmakta olduğu ilaçların yan etkileri de uykusuzluğa sebep olabilir. Altta yatan nedenlerin bulunması ve tedavi edilmesiyle uykusuzluğa çare bulunacaktır.
Madde, alkol ve kafein kullanımı: Bu tür bağımlılıkları olan kişilerin uykusuzluk çekmeleri oldukça fazladır. Bu alışkanlıkları terk etmek uykusuzluğa çare olacaktır.
İyi bir uyku uyumak için yapılması gerekenler nelerdir?
  • Alkol, kola, tütün ve kafein içeren ürünlerden kaçınmak.
  • Aç ya da tok karnına yatmamak.
  • Uykunuz gelmeden yatağa girmemek.
  • Düzenli olarak egzersiz yapmak.
  • Yatak odasını uyku için kullanmak.
  • Sabahları belli bir saatte kalkmak.
  • Yattıktan sonra uykunuz gelmezse, yataktan kalkmanız ve başka bir yerde vakit geçirmeniz.
  • Gündüzleri uyumamaya dikkat etmek.
  • Yatak odasının ses ve ışık yönünden doğru olarak düzenlenmesi.
Uyku hijyeni ve yaşam tarzı değişiklikleri genellikle uykusuzluğun ilk tedavisidir.Uyku hijyeni, uyuma süresi, güneş ışınlarına maruz kalma, sessiz ve karanlık bir oda ve düzenli egzersiz içerir.Buna bilişsel davranışçı terapi eklenebilir. Uyku hapları yardımcı olsa da, yaralanmalar, demans ve bağımlılık ile ilişkilidir.İlaçlar dört veya beş haftadan fazla süresince önerilmemektedir.Alternatif tıbbın etkinliği ve güvenliği açık değildir.

Yetişkinlerin% 10 ila% 30'u herhangi bir zamanda uykusuzluk yaşar ve belirli bir yılda insanın yarısına kadar uykusuzluk meydana gelir.Insanların yaklaşık% 6'sında başka bir sorundan dolayı olmayan uykusuzluk yaşanıyor ve bir aydan fazla sürüyor.65 yaş üzerindeki insanlar daha genç insanlardan daha sık etkilenir. Dişiler erkeklerden daha sık etkilenirler.Uykusuzluk tanımlamaları en azından eski Yunanistan kadar geride gerçekleşir.