13 Aralık 2016 Salı

Ustasından Vişne Reçeli Tarifi ve Malzemeleri



Vişne Reçeli Tarifi İçin Malzemeler

1 kilo vişne,
1 kilo 250 gram toz şeker,
1 yemek kaşığı limon suyu,
1 tatlı kaşığı tereyağı.

Vişne Reçeli Yapılışı

Vişne reçeli yapmak için öncelikle vişneler güzelce yıkanır ve sapları ayıklanır.
Ayıklanan vişnelerin ortasına pipet yardımı ile bastırılır ve vişneleri ezmeden dikkatli bir şekilde çekirdekleri çıkartılır (sapın birleşim noktasından bastırın).
Çekirdekleri çıkartılan vişneler, ince tabanlı derin bir çelik tencere içerisine koyulur.
Üzerine toz şeker ilave edilir ve 1 gece bu şekilde dinlendirilir (bu sayede vişneler sulanacak ve şeker eriyecek).

Ertesi gün tencere ocağın üzerine alınır ve harlı ateşte kaynamaya bırakılır.
Kaynamaya başlayınca içerisine 1 tatlı kaşığı tereyağı ilave edilip karıştırılır ve kısık ateşte ara ara karıştırarak kıvam alıncaya kadar (yaklaşık 20 dakika) kaynatılır.
Vişne reçeli kıvam alınca içerisine 1 yemek kaşığı limon suyu ilave edilir ve 3- 5 dakika daha kaynatılır.
Reçel henüz sıcakken temiz ve kuru cam kavanozlara doldurulup, kapağı sıkı sıkı kapatılır (kavanozları ağzına kadar doldurun, boşluk bırakmayın).
Kavanozlar kapakları alta gelecek şekilde ters çevrilerek soğumaya bırakılır (kapağın vakumlanması için).
Reçel tamamen soğuduktan sonra güneş görmeyen karanlık ve serin bir yere kaldırılarak muhafaza edilir.

NOT: Reçel kaynamaya başlayınca içerisine ilave edilen tereyağı reçelin köpüklenmesini engeller.
Reçeli hemen kullanacaksanız vakumlama işlemini yapmanıza gerek yok. Reçeli tencerede veya kavanozda soğuttuktan sonra, kavanozun kapağını kapatıp buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Reçel ocaktan alınırken biraz sulu kıvamlı olabilir ama soğudukça koyulaşıp kıvam alır.
Reçel kaynarken kıvamını anlamak için küçük bir tabağa çok az reçel koyup, buzluğa koyun ve biraz bekletin. Reçel soğuyunca istediğiniz kıvama gelmişse, reçeliniz olmuş demektir.