14 Aralık 2016 Çarşamba

Psikolojik Rahatsızlık Nedir ve Nedenleri Nelerdir

Psikoloji, bilinçli ve bilinçdışı deneyimlerin yanı sıra düşünceyi de kapsayan davranış ve zihin çalışmasıdır. Genel ilkeler belirleyerek ve belirli vakaları araştırarak bireyleri ve grupları anlamayı amaçlayan bir akademik disiplin ve bir sosyal bilimdir. Bu alanda profesyonel bir uygulayıcı veya araştırmacıya psikolog denir ve bunlar sosyal, davranışsal veya bilişsel bilim adamı olarak sınıflandırılabilir. Psikologlar, zihinsel işlevlerin bireysel ve toplumsal davranıştaki rolünü anlamaya ve bilişsel işlevlerin ve davranışların altında yatan fizyolojik ve biyolojik süreçleri araştırmaya çalışırlar.

Psikolojik rahatsızlıklar,çeşitli nedenlerle kişinin düşüncesinde, ruh halinde yada davranışlarında sorun olması halidir.

Ruh sağlığı ile Ruh hastalığı arasındaki fark nedir? Bazen cevap açıktır, bazen ise değil. Örneğin kafalarının içinde sesler duyan kişiler Şizofren olabilir. Yüce fikirleri olan kişilerde - Hiç bir tecrübesi yada eğitimi olmadan Türkiye’yi yönetebileceğine inanmak gibi - Bipolar rahatsızlık olabilir. Fakat çoğu zaman cevap bu kadar açık değildir. Topluluk içinde konuşamıyorsanız, bu durum bir hastalığınız olduğunu mu gösterir, yoksa sadece aşırı heyecanı mı? Üzgün ve umutsuz hissediyorsanız, bu sadece kısa süreli bir bunalıma mı işarettir yoksa ilaç almanızı gerektirebilecek bir depresyona mı?

Psikologlar, algı, algılama, dikkat, duygu (etki), zeka, fenomenoloji, motivasyon (konfirme), beyin işlevleri ve kişilik gibi davranış ve zihinsel süreçleri keşfederler. Bu, psikolojik esneklik, aile esnekliği ve diğer alanlar da dahil olmak üzere kişiler arası ilişkiler gibi insanlar arasındaki etkileşimi de kapsar. Farklı yönelimlerin psikologları da bilinçaltı zihnini düşünürler.Psikologlar, psikososyal değişkenler arasındaki nedensel ve korelasyonel ilişkileri çıkarmak için ampirik yöntemler uygularlar. Ampirik ve tümdengelim yöntemlerin uygulanmasına ek olarak ya da bunun aksine, bazıları -özellikle klinik ve psikolojik danışanlar- bazen sembolik yorumlama ve diğer endüktif teknikler üzerinde çalışmaktadırlar. Psikoloji, sosyal bilimler, doğa bilimleri, tıp, beşeri bilimler ve felsefeden araştırma ve perspektifleri birbirine bağlayan psikolojik bulgularla "bir merkez bilimi" olarak tanımlanmıştır.

Belirtiler, semptomlar ve işlevsel bozukluklar nasıl belirlenir?
Psikologlar ve Psikiyatristler sahip olduğunuz belirtilerin, semptomların yada işlevsel bozuklukların normal mi yoksa anormal mi olduğunu nasıl belirlerler? Uzmanlar çoğunlukla aşağıdaki yaklaşımları kullanırlar:
1.Kendi algıladıklarınız. Düşüncelerinizi, davranışlarınızı ve işlevselliğinizi nasıl algıladığınız, sizin için neyin normal olduğunu belirlemek için kullanılır. Bazı konularla başa çıkamadığınızın farkında olabilirsiniz. Yada daha önce yapmaktan zevk aldığınız günlük aktiviteleri artık yapamadığınızı yada yapmaktan zevk almadığınızı düşünebilirsiniz. Eğer depresyonunuz varsa, günlerce bulaşıkları yıkamayabilir, banyo yapmayı bırakabilir, sosyalleşmekten kaçınabilir, hobilerinize olan ilginizi yitirebilir yada ailenize normalden çok daha fazla bağırmaya başlamış olabilirsiniz. Kendinizi üzgün, ümitsiz, cesareti kırılmış ve vazgeçmiş hissedebilirsiniz. Bu davranışların normalden farklı olduğunu farkedebilir, bir şeylerin yanış olduğunu düşünebilirsiniz.
2.Başkalarının algıladıkları. Kendi algılarınız objektif olmayabilir ve davranışlarınız, düşünceleriniz yada işlevselliğiniz konusunda yeterince doğru bilgi vermeyebilir. Oysa tarafsız gözlemciler bunu sağlayabilir. Size göre yaşamınız gayet normal gelebilir. Fakat çevrenizdeki kişilere garip ve anormal gelebilir
Psikolojik

Bu genelde Şizofren durumlarında geçerlidir. Eğer şizofrenseniz, sesler duyuyor olabilirsiniz ve başka bir insan ile iletişim kurduğunuzu düşünerek bu seslerle konuşmaya devam edebilirsiniz. Bu durumu gözlemleyen dışardan birisi için davranışınız anormal gelecektir.
3.Kültürel ve etnik normlar. Çoğu kez, neyin normal neyin anormal olduğu içinde bulunduğumuz kültür tarafından belirlenir. Fakat bu sizin kültürünüzde normal kabul edilen bir davranış başka bir kültürde anormal olarak karşılanabilir demektir. Sadece kendi duyduğunuz seslerle konuşmak Batı dünyasında Şizofreni belirtisi olabilir, fakat diğer kültürlerde bu tür halüsinasyonlar dinsel deneyimin bir parçası sayılabilir. Ve bazı davranışlar ailenizde normal karşılanabilir ama dışarda düzeltilmesi gereken anormal davranışlar olarak düşünülebilir. Örneğin, dikkat eksikliği ve hiperaktivite aşırı kontrollü bir okul ortamında kabul edilmezken, daha az kontrollü ev ortamında normal sayılabilir.

4.Süre ve semptomların şiddeti de dikkate alınır.
Bir insanın Psikolojik rahtsızlığını belirlemekte, genelde bu dört alan göz önüne alınır. Psikolog yada Psikiyatrist size nasıl hissettiğinizi sorabilir, başkalarının davranışlarınızda yada ruh halinizde bir farklılık görüp görmediklerini sorabilir ve aile yapınızı sorabilir. Ayrıca psikolojik testlere cevap vermenizi steyebilir.

Psikolojik bilgi, zihinsel sağlık sorunlarının değerlendirilmesi ve tedavisinde sıklıkla uygulanırken, aynı zamanda insan faaliyetinin çeşitli alanlarındaki sorunları anlamaya ve çözmeye yöneliktir. Birçok hesapta psikoloji nihayetinde topluma fayda sağlamayı amaçlamaktadır.Psikologların çoğunluğu, klinik, rehberlik veya okul ortamında pratik olarak birtakım terapötik rolü oynamaktadır. Çoğu, zihinsel süreçler ve davranışlarla ilgili geniş bir yelpazede bilimsel araştırmalar yapmakta ve genellikle üniversite psikolojisi bölümlerinde çalışmakta veya diğer akademik ortamlarda (ör. Tıp fakültesi, hastane) öğretmektedir. Bazıları, insani gelişme ve yaşlanma, spor, sağlık ve medya gibi adli araştırmalar ve hukukun diğer yönleri gibi endüstriyel ve örgütsel ortamlarda ya da diğer alanlarda istihdam edilmektedir.